samedi 14 février 2009

Diferentele dintre barbati si femei


Diferentele dintre femei si barbati includ diferentele în procesul gândirii, al sensibilitatii, al memoriei si al comunicarii. O relatie sanatoasa este cea în care partenerii recunosc deosebirile la nivelul gândirii si sunt dispusi sa treaca peste stereotipul „el zice/ ea zice”.

Procesul gândirii

Barbatii si femeile au un mod distinct de a gândi problema. Chiar daca ambele sexe sunt capabile sa rezolve dificultatile în mod egal, modul diferit de a le gândi duce la solutii diferite. Pentru barbati, o problema este un moment prielnic pentru a-si etala abilitatiile de a face fata situatiei rapid si eficient. Barbatii nu vad rezolvarea problemei ca pe o prioritate si cred ca solutia cea mai buna este aceea care este mai rapida si eficienta.

Femeile pe de alta parte gasesc rezolvarea unei greutati ca pe un moment prielnic pentru a lucra împreuna si pentru a elabora mai multe variante de raspuns. O femeie se poate simti mai aproape de partener, chiar daca problema respectiva persista, atâta timp cât simte ca procesul de rezolvare duce la un grad de intimitate mai ridicat. Intelegând ca femeile si barbati vad diferit procesul de rezolvare a problemelor, vei ajuta la îmbunatatirea unei relatii.

Procesul sensibilitatii

Sensibilitatea este o alta arie în care barbatii si femeile difera. Femeile au o sensibilitate mai accentuata decât barbatii. Si acest lucru se datoreaza faptului ca femeile pot sa-si releve mai usor partea lor afectiva decat sa-si administreze gândurile rationale. Sensibilitatea unei femei îi da acesteia posibilitatea de a-si întelege propiile sentimente cât si pe a celor din jurul ei, astfel ca reactiile ei tind sa fie mai repede sentimentale decât rationale.

Barbatii nu au un grad asa ridicat al sensibilitatii ca atare ca acestia tind mai repede sa reactioneze pe baza rationalitatii si a logicii. Problema intervine în momentul în care femeia se simte ranita când un barbat ia o decizie dureroasa pentru ea, crezând ca vrea intentionat sa îi raneasca sentimentele, în timp ce barbatul se simte frustrat când vede ca femeia poate lua o decizie atât de irationala. Realizând ca pot exista aceste diferente de optica, puteti evita aceasta disputa: „el/ea zice”.

Procesul memoriei

Barbatii si femeile sunt diferiti si în ceea ce priveste memoria. Barbatii au o memorie mai buna atunci când pot sa asocieze niste detalii ale unui eveniment cu ceva concret cum ar fi o locatie. Femeile pe de alta parte au o memorie mai buna atunci când pot sa asocieze acel eveniment cu o emotie traita de ea sau de cei din jurul ei. Tocmai de aceea, într-o cearta, femeia tinde sa îsi aminteasca si alte momente când partenerul a facut-o sa sufere si se leaga si de lucrurile acelea trecute ajungând într-un final la frustrare. Ea nu poate sa priceapa cum de partenerul nu-si poate aminti ceva ce pentru ea a fost atât de viu!

Procesul comunicarii

Femeile si barbati pot avea de asemenea stiluri de comunicare diferite care pot complica o relatie. Barbatii tind sa fie mai introspectivi si sa îsi rezolve singuri problemele în intimitate, fara sa spuna la toata lumea. Decid sa spuna ce-i deranjeaza de-abia dupa o lunga perioada de gândire si meditatie. Femeilor pe de alta parte le face placere sa vorbeasca problemele lor cu partenerii si cred ca procedând asa îsi pot da mai usor seama de motivele problemei. Femeile adesea folosesc comunicarea ca pe o metoda de a gasi o solutie. Ele vad discutia ca pe o posibilitate de a-si da seama singure de rezolvarea enigmei.

Barbatii si femeile au stiluri diferite când vine vorba de rezolvarea problemelor, sensibilitate, memorie si comunicare într-o relatie. Observarea cu atentie si întelegerea acestor diferente sunt necesare pentru armonizarea relatiei. Întelegând aceste principii: „el/ea zice” si fiind capabili sa treceti peste ele, minimalizati dificultatile care pot surveni în urma acestor diferente.


Sursa:Ele.ro

0 commentaires: